Wednesday, December 31, 2008

My Observation

Journey from KB to Jubail (via KLIA, Bahrain and Dammam) and few days stay as TCN

1. don’t afraid to bring dry food – I brought sambal bilis and my friends did bring Maggi

2. Tak perlu beli beg yang paling besar available in the market. Volume is second, yang penting berat beg bersama isinya tak lebih 20kg

3. Datuk K pergi ke London via Bahrain tak bawak Dato’ S (This time laaaa)

4. Proses imigresen utk masuk Tanah @r@b memang mencabar kesabaran. Dlm perjalanan ini, inilah dugaan yang paling besar.

a. Kaunter tak di label dengan betul
b. Kaunter boleh suka2 hati utk tukar jenis kemasukan mana yang dia nak handle (new entry, repeat entry or @r@b entry)
c. Barisan plak boleh di alih-alih sesuka hati oleh pegawai imigresen
d. Kroni pegawai imigresen boleh potong barisan sesuka hati
e. Orang @r@b diberi keutamaan

5. Ke-esokan harinya Hj Saba tazkirah kata dugaan proses imigresen kita boleh kiaskan dengan dugaan di Padang Mahsyar nanti:

a. Jika dikiaskan, Para pelancong ~ manusia, pegawai imigresen ~ malaikat
b. Para pelancong yg ingin msk ke Tanah Arab dalam barisan di imigresen ~ barisan manusia menunggu titian sirat
c. Pak @r@b atau kroni imigresen ~ orang2 beriman : diberikan mereka kesenangan meniti titian sirat
d. Mereka yang dipotong barisan/ menunggu lama/ terpaksa bertukar2 lane ~ orang yang kurang beriman : ditimpakan mereka kesusahan
Ada betul jugak kata Hj Saba, so insaflah kami sekejap. But still wondering how am I going to bring my family here especially with the young one. May Allah help us.

6. When we mention to them Malaysia – the response is Twin Tower or Mahathir… no need to elaborate (but there was 1 response of Genting Highland)

7. First day to office – kena marah ngan guard, but when we mentioned that we are from Malaysia and Muslims they were the first to shake hand with us. – hampir2 menitikkan air mata Hj

8. Since arrived here I had never dropped a single sweat. Not even on my sweaty palm!!

9. Orang Melayu tak kira di mana jua berada masih mengamalkan kronism

4 comments:

Muhamad Maulana Ibnu Sulong said...

Salam bro...
Uiks! sejuk nampak!...ko lalaui apa yang dah dilalui oleh Hj Din ( Zainuddin) sebelum ini dan alhamdulilah..berakhir la jugak....jadi..dah bermula la ko punya pengembaraan...harap ko lebih tabah..kalau tak hilang semangat aku nak gi sana....fokus kat ko punya matlamat...tu dugaan sikit je tu 5% je..insyaAllah semuanya akan baik2 sume...

Anonymous said...

Salam bro...

Tahniah kerana dah selamat sampai di bumi arab ni...dugaan tu biasa je bro..max 2 bulan semua akan settle n things goin to be fine..kirim salam kat semua member2 x-opt kat sana..Bila semua dah settle nanti bolehla dtg jln2 qatar...dekat je ngan tempat ko..azmir ada no h/p aku..bila lawak ayam part II nak kluar?

CZ said...

Assalamualaikum seme,

seronok gok bace ni..tengok gambor2 tu.. fuihhh rase excited plok.. bertambah seronok lagi bila web ni dah jadi macam Opt gathering forum plak.. R'duan al-Qatari pun ada gok... jarang sungguh dpt tgk mamat ni mencelah dlm mana2 laman web. kau pun blog ada ke?

Hadly,

Seronoklah kau pasal ada Hj. Saba bersama...kirim salam kpd Hj. Saba... dlm gambor macam org muda jer.. pasal di duk dikalangan org muda..hahaha..

Rgds
CZ

Andak Ali said...

sorry reply lambat.. almaklumla... kami kan TCN.. hehehe

Maulana,
InsyaAllah tak patah semangat... cuma patah semangat nak blk keje Mesia ada la... dgr kata ada dah kilang yang ttp... insyaAllah Optimal ok... Elaun demo tambah lagi ke?

Anonymous,
Ridzuan al-Qatari ke nih? weh.. lama x dengar berita...
x berani la nak smbg lawak ayam... kang ada yang marah plak kang... sbb tu aku x promote sgt blog nih... hahaha
ko je la sambung... aku ada quote dr CEO kalau ko nak...:)

CZ,
15 hb ni interview... kalu nok mari silala...

Hj Saba nampak muda ok la tu.. jgn plak kitaorg nih yg nmpk tua.... heheh

Mmg best a ada Hj Saba... tiap2 mlm dengar ceramah...